O školi

Informacije

Treća gimnazija je javna ustanova i jedna je od najstarijih gimnazija u Sarajevu, gradu koji je zaslužan za njeno osnivanje. Nalazi se u Vilsonovom šetalištu, jednom od najljepših dijelova glavnog grada Bosne i Hercegovine. Nastavni plan i program koji nudi je opće-obrazovni, te po izboru učenika nastava se, u 3. i 4. razredu, odvija po planu i programu za jedan od 6 smjerova (prirodni, matematičko-informatički, jezički, društveni, IT i opći smjer).

Naša škola raspolaže potrebnim kadrom za održavanje nastave za sve predmete i predviđene planove i programe, te svaki predmet predaje stručna osoba. Osim redovne nastave, u našoj školi redovno se odvija i dodatna nastava za nadarene učenike iz Matematike, Fizike, Informatike i drugih predmeta, gdje pokazujemo odlične rezultate na brojnim takmičenjima. Još jedna od prednosti naše škole je to što se nalazi na mirnoj lokaciji, okružena zelenilom, što učenicima pruža još bolje uslove za prikupljanje znanja.

Historijat

Svoj odgojno-obrazovni rad Treća gimnazija započela je davne 1948. godine i još od tada vrijedi za jednu od boljih škola u našem gradu. Tokom godina svog postojanja doživjela je razne promjene imena i usmjerenja. Državna niža realna gimnazija, Državna nepotpuna realna gimnazija, Državna druga mješovita gimnazija, Državna peta gimnazija, pa Treća gimnazija u Sarajevu, Gimnazija „Braća Ribar“, te Škola za srednje usmjereno obrazovanje i vaspitanje „Braća Ribar“ su imena koja su joj bila dodijeljena i zabilježena u Školskom ljetopisu. Ipak, nakon svih promjena, svoj sadašnji naziv vraća 1991. godine i ponovo postaje naša Treća gimnazija.
Od 1992. do 1995. godine naša škola pretrpjela je velike gubitke: školski objekti su bili oštećeni, a imovina uništena. Stao je sat na ulazu u školsku zgradu, stao je život i činilo se da ga više neće biti. U školu su ušli branioci grada jer je Treća gimnazija bila prva odbrambena linija grada Sarajeva. Ponosili smo se što je časno služila njegovoj odbrani, ali smo i tugovali gledajući je kako stari, zarasta u korov i nestaje. To su bili iznimno teški trenuci za našu školu i sve one koji su u njoj radili i predavali, a i za one koji su tu skupljali znanje i proživljavali svoje najljepše dane mladosti.

Tokom osam godina u kojima se nastava u našoj školi nije mogla održavati, za istu svrhu koristili smo prostorije Poljoprivredno-veterinarske škole i OŠ „Hrasno“ na čemu smo iznimno zahvalni. I tada smo nastavili širiti znanje, kulturu i humanost. Nismo odustajali, čekali smo da dođe dan kada će naša škola biti obnovljena i kada ćemo mi, kao nekada, ponovo biti dio nje. 

Naš san se ostvario uz pomoć USAID-a, City of Stockholm i Kantona Sarajevo, koji su učestvovali i doprinijeli rekonstrukciji Treće gimnazije. Od tada naša škola radi punom parom, sija u novom sjaju i još uvijek nosi titulu jedne od najboljih srednjih škola u Sarajevu. Redovno ostvarujemo i međunarodnu saradnju razmjenom učenika i profesora sa školama Švedske, Austrije, Francuske, Danske, Švicarske, Njemačke i drugih zemalja.
„Želim da ova obnovljena škola bude simbol naše sutrašnjice“, rekao je Bill Clinton 30. jula 1999. godine, kada je posjetio našu školu, a mi se i danas trudimo da ispunimo njegova očekivanja. Bez obzira na sve što je naša škola prošla, nikada nije prestala da bude ono što je uvijek bila: mjesto puno ljubavi, humanosti, lijepih uspomena, znanja, talenata i vještina, a sve to zahvaljujući našim učenicima, profesorima i ostalim uposlenicima. Da nije bilo njih, onih koji su vjerovali u našu školu, bili dio nje i ispunili stranice njene historije, ona sigurno ne bi bila ista škola kao što je danas. Na nju i na sve naše učenike, nastavnike i radnike smo veoma ponosni, te smo zahvalni što i dalje zajedno stvaramo blistavu budućnost za sve nas.

Treća gimnazija danas

Najnoviji članci

Kategorije