Ugostili smo 50 učenika češko- engleske gimnazije

U periodu od 15. do 18. aprila 2024. godine, učenike naše škole posjetili su prijatelji koji pohađaju češko-englesku gimnaziju koja već dugi niz godina u saradnji s našom školom provodi program razmjene učenika. Goste su dočekali prijatelji iz Bosne I Hercegovine u ponedjeljak, 15. aprila u poslijepodnevnim satima, u amfiteatru škole uz jelo, piće i slatkiše koje su učenici pripremili uz pomoć svojih roditelja. Nakon prigodnog programa, uz orkestar škole, hor i školski bend, gosti i domaćini su otišli kućama.

Sutradan, u prostorijama škole, učenici su prezentirali svoj projekat „Sličnosti i razlike – Bosna i Hercegovina“, koje su radili u okviru aktivnosti online nastave. Po završetku prezentacije projekta, krenuli su zajedno u obilazak Sarajeva. Bili su gosti uprave Vijećnice i ambasade Republike Češke, obišli stari dio grada, Sebilj, Begovu džamiju, Sarajevsku sinagogu, Katedralu Srca Isusova te Sabornu crvku, uz vodiča koji je svoj dio posla prezentovao na njemačkom jeziku. Potom su se odvezli žičarom na Trebević. Nakon zajedničkih aktivnosti i napornog dana, otišli su na večernji izlazak.

U srijedu, 16. aprila, 50 učenika je uz pratnju svojih triju profesorica otputovalo u Međugorje i Mostar. U Međugorju su posjetili crvku Sv. Jakova u pratnji vodiča koji je govorio na češkom jeziku, a u Mostaru su uživali u obilasku Starog mosta. Na povratku u Sarajevo, svratili su u posjetu Starom kamenom mostu u Konjicu. U Sarajevo su stigli u kasnim večernjim satima.
Četvrtak su iskoristili za posjetu Travniku i prelijepoj Tvrđavi te Šarenoj džamiji. Uživali su u ručku na Plavoj vodi.
Na koncu, u 18h gosti su krenuli put Republike Češke.

Najnoviji članci

Kategorije