Učenici III i IV razreda obilježili Međunarodni dan tolerancije – 16.novembar

Učenici III razreda su i ove godine s profesoricom Lejlom Karahodžić na časovima sociologije obilježili Međunarodni dan tolerancije. Predstavnici nadbiskupskog centra za mlade “Ivan Pavao II” su u okviru projekta “Koračajmo zajedno” održali radionicu o predrasudama i stereotipima u našem društvu.

Cilj radionice bio je potaknuti učenike na kreativnost, a istovremeno prikazati kako ponekad svi podlegnemo stereotipima i predrasudama. Kroz radionicu, učenici su imali zadatak napisati priču na osnovu samo jedne fotografije, koja prikazuje stvarnu situaciju svakodnevnice, imajući u vidu da niti jedna priča nije pogrešna. Time je njihov iskren pristup ovom zadatku bio zagarantovan.

Cilj ovog međureligijskog projekta jest poticaj mladih triju većinskih vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini na razvitak osjećaja odgovornosti prema vlastitoj zemlji i otkrivanje bogatstva njenih različitosti. Doprinos izgradnji kulture, mira i bolje budućnosti zajedno možemo obezbijediti ekstrakcijom predrasuda i međusobnim upoznavanjem.

Aktivnosti projekta podrazumijevaju radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, studijska putovanja, dodatne edukacije i usavršavanja, ljetne kampove za mlade, posjete i upoznavanja vjerskih objekata u BiH, druženja s vjerskim liderima, volonterske akcije, trku mira i dr.

Učenici IV-3 razreda imali su priliku prisustvovati radionici.

U okviru časova sociologije i demokratije, napravili su izložbu plakata na temu “Najviši rezultat obrazovanja je tolerancija – Helen Keller”.

“Nije naš nije cilj da postanemo kao drugi, potrebno je da se međusobno razlikujemo, da naučimo da vidimo drugačije ljude od sebe i da ih poštujemo zbog toga što su.” Hermann Hesse

Najnoviji članci

Kategorije