Naša škola je dobila novu internet stranicu! Ako naiđete na greške kontaktirajte nas na faris.selimovic@treca-gimnazija.edu.ba.

Sakralno nasljeđe – učionica u srcu Sarajeva

U subotu, 12. 10. 2019.  su učenici Gimnazije”Maarif Koledža”, Treće gimnazije i Katoličkog školskog centra ”Sv.Josip” Opća realna gimnazija i Medicinska škola zajedno sa svojim profesorima Selvirom Mašnić, Sedžidom Hadžić i Ivanom Perićem u okviru interkulturalnog projekta realzirali obilazak sakralnih objekata u užoj jezgri grada Sarajeva.

Projekt pod nazivom “Znanjem do razumijevanja” je dio programa ETOS Inicijative koji provodi TPO Fondacija iz Sarajeva. Posjetom objektima koja su mjesta molitve za vjernike abrahamskih religije učenici su empirijski mogli upoznati njihove kulturne, historijske, religijske i estetske vrijednosti ili i sagledati komponente po kojima su ove religije kompatibilne.

 

Obilazak je započelo ispred Saborne pravoslavne crkve i sa znamenitostima i osnovnim elementima pravoslavlja nas je upoznao profesor Ivan Perić. U katedrali Srca Isusova  predavanje za učenike je pripremio don Anto Meštrović. On je učenicima govorio o građevini i njenim najzanimljivijim dijelovima i upoznao ih s katoličkom vjerom. Uživajući u prelijepom danu stigli smo do Gazi Husrev- begove džamije, gdje nam je o njenim specifičnostima ali i o islamu  govorio Abid Mujkić.

U crkvi Svetoga Ante zanimljivo predavanje je održao fra Marinko Pejić. On je govorio o ovom sakralnom objektu i potrebi da budemo  otvoreni jedni prema drugima spremni za dijalog. Posebno se osvrnuo na lik sv. Franje Asirškog po kojem su bosanski franjevci dobili ime i njegovu otvorenost i ljubav prema svim bićima, što je u fokusu Etos inicijative i interesa učenika.

Posjetu smo završili u Aškenaškoj sinagogi u kojoj su  Sedžida Hadžić i Selvira Mašnić učenike i učenice upoznale sa značajem koji nosi ovaj objekat.

Obilaskom svim pomenutim objekata, željeli smo potaknuti i na ovaj način da mjesto susreta mogu biti sakralni objekti, mjesta u kojima se čovjek osjeća i razumije ljepotu susreta kulturoloških i religijskih svjetonazora.

 

Želimo se zahvaliti našim današnjim predavačima Ivanu Periću, don Anti Meštroviću, fra Marinku Pejići i Abidu Mujkiću koji su  dali svoj doprinos da kod mladih ljudi potaknemo kritičko promišljanje da u onom Drugome tražimo istinske ljudske vrijednosti, a poštujemo razlike. Cijeli dan nas je pratila ekipa TV Slobodna Evropa koja je u pauzama obavila intervjue s učesnicima. Posebno hvala Etos inicijativi koju provodi TPO fondacija iz Sarajeva.

Najnoviji članci

Kategorije