Razmjena učenika u Češkoj i posjeta Austriji

U periodu od desetog do sedamnaestog decembra 2022. godine, naši učenici su imali priliku doživjeti vrlo lijepa iskustva i stvoriti nezaboravne uspomene van granica naše države. Naime, naša škola je uspjela ostvariti saradnju sa jednom od češko-engleskih gimnazija, te tako održati razmjenu učenika. U junu 2022. godine su naši učenici ugostili učenike iz Češke Republike, a sada je bilo vrijeme da i naši učenici posjete njih. S obzirom na činjenicu da je program organizovan od strane profesorica njemačkog jezika, te da učenici koji su učestvovali u ovom programu pohađaju DSD program ili su učenici jezičkog smjera, ovo je bila posebna prilika za primjenu jezika u praksi, kao i njegovog usavršavanja. Pri samom dolasku svi učenici su smješteni u porodice u Budwies-u (České Budějovice), a potom je slijedilo razgledanje grada, te predstavljanje prazničnih tradicija i običaja od strane domaćina. Mnogo toga je bilo lijepo za vidjeti, pogotovo za vrijeme novogodišnjih praznika, kada je svaka ulica raskošno okićena.

Utorak, 13.12.2022. je bio poseban za sve učenike, jer smo taj dan posjetili impozantni Prag. U pratnji vodiča, čuli smo mnogo zanimljivosti o samom gradu, a nakon razgledanja grada, imali smo priliku posjetiti našu ambasadoricu Martinu Mlinarević i njenu ekipu. Zaista, iako smo bili daleko od kuće, tu smo se osjećali kao u svome domu. Mnogo topline i ljubavi osjetio je svako od nas, a ti osjećaji su bili uzvraćeni, što nam je dokazao i njen pogled pun suza prilikom našeg ispraćaja.

Nakon ove divne posjete vratili smo se u České Budějovice, nakon čega smo odmah sutradan nastavili svoje avanture – posjetili smo Hohenfurth (Vyšši Brod), koji je predstavljao kulturni i duhovni centar Južne Bohemije, a nakon toga je slijedila posjeta Lipno jezeru i vidikovcu Baumkronenpfad.

Već u četvrtak, 15.12.2022. je realizovan izlet gradiću Krummau (Český Krumlov), koji se smatra jednim od najslikovitijih gradova u Evropi i minijaturom Praga, sa oko samo 12 000 stanovnika, ali zato, prema podacima od prije pandemije, 2 000 000 turista. Učenici su imali priliku tu posjetiti tri vrlo zanimljiva muzeja: Muzej ogledala, Muzej torture i Muzej voštanih figura. Što je vrlo zanimljivo, cijeli grad je pod zaštitom UNESCO-a, i, zaista, dojmovi naših učenika su kao da su bili u bajci. Vrijeme je za sve teklo vrlo brzo, tako da je već bilo vrijeme za pakovanje.

U petak smo, teško se rastajući od naših domaćina, krenuli iz Budweis-a za Beč, i tamo prisustvovali simboličnoj sadnji „Drveta sjećanja i nade“, koje je organizovalo udruženje „Frauenforum Mimosen“ povodom sjećanja na početka rata u BiH i ulogu Republike Austrije u pružanju pomoći našoj državi i našim ljudima. Izuzetno velika čast nam je bila upoznati se tu sa našim ambasadorom i bivšim učenikom Treće gimnazije, Kozarić Kemalom, kao i gradonačelnikom Beča, gospodinom Ludwig Martinom.

Nakon ove manifestacije nastavljen je zajednički obilazak grada i posjeta nevjerovatnoj Kući leptira (Schmetterlinghaus).

U povratku smo posjetili i Grac, te smo osjetili čari još jednog grada.

Nadamo se da će se ovaj program održati i u budućnosti, te da je ovo tek početak jedne lijepe i nove tradicije naše „Treće“.

Zerina Pandža, IV4

Najnoviji članci

Kategorije