Radionica studenata Farmaceutskog fakulteta Sarajevo u Trećoj gimnaziji

Na inicijativu Asocijacije studentata Farmaceutskog fakulteta Sarajevo koji raliziraju projekat u saradnji s Svjetskom zdravstvenom organizacijom pod nazivom „Svjesnost o upotrebi antibiotika“, u našoj školi održane su radionice s učenicima III i IV razreda na temu: „Antibiotici – posljednja crta odbrane“.

Navedene radionice su održane 15. i 16. 11. 2016. godine u prostorijama škole – kabinetima biologije i hemije. Cilj dvosatnih radionica bio je razviti svijest učenika o ulozi antibiotika u liječenja, njihovoj nezamjenjljivosti u procesu ozdravljenja, te o posljedicama njhove pretjerane upotrebe i antibiotskoj rezistentnosti.  

S obzirom da je ovo dosta značajna tema o kojoj učenici ne znaju dovoljno i nemaju priliku na redovnoj nastavi učiti o tome, interes učenika za ovom temom i njihova aktivnost na radionici bila je velika. Naši učenici su imali priliku naučti o odgovornoj i savjesnoj upotrebi antibiotika, otpornosti ljudskog organizma na antibiotike, razlici između bakterijskih i virusnih infekcija, pravilnoj upotrebi antibiotika, u kojim slučajevima ih koristi i sl. Nadamo se da će znanja koja su dobili primjenjivati u svojoj svakodnevnici i  moći ista prenijeti svojim vršnjacima, prijateljima i u svojim porodicama.

dsc03599 dsc03618 dsc03619

Najnoviji članci

Kategorije