Naša škola je dobila novu internet stranicu! Ako naiđete na greške kontaktirajte nas na faris.selimovic@treca-gimnazija.edu.ba.

Projekat „Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE“

Na dan obilježavanja Dana ljudskih prava, 10.12. 2019. godine u našoj školi prezentovali smo projektne aktivnosti čijoj realizaciji je značajn doprinos dalo odjeljenje II-6, razrednice Aide Burak. Završnoj manifestaciji projekta  „Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE“ prisutvovalo je oko 100 učenika I razreda. Učenici II-6 su željeli na Dan ljudskih prava ukazati da samo eliminacijom nasilja bilo koje vrste i oblika možemo svoja prava u potpunosti ostvariti i biti jednaki u različtostima koje imamo, te da te različitosti ne smiju biti povod za diskriminaciju i posebno ne za vršnjačko nasilje.

Inače, navedeni projekat realizuje se od oktobra, 2019. god. u našoj školi s učenicma I, II i III razreda u saradnji s Udruženjem CROA. Projekat je podržan od strane MONKS-a i Općine Novo Sarajevo. Cilj projekta je bio podizanje svijesti i nivoa znanja učenika, roditelja i  nastavnika o štetnosti vršnjačkog nasilja i davanje podrške prevenciji svih nepoželjnih oblika ponašanja kod učenika. Realizaciju i projektnih aktivnosti organizovala je pratila Hasija Dedović, pedagog Škole.

Projekat je obuhvatio nekoliko aktivnosti:

Edukativne radionice za učenike „Krugovi prijateljstva“ koje su održane 29.10. 2019. godine za učenike I razreda i 30.10. 2019. godine za učenike odjeljenja III-1.

Učeničke lokalne akcije sa sloganom „Stop vršnjačkom nasilju“ koje su tokom novembra i decembra realizovali učenici odjeljenje II-6.

Učenici ovog odjeljenja su pripremili završnu manifestaciju kroz prezentaciju o poznavanju i prevecniji pojava nasilja među učenicima uz interaktivni razgovor s publikom. Prezentaciju su pripremili učenici: Ali Jusović, Iva Amidžić i Sara Dedić.

Učenice Iva Amidžić, Azra Džeko, Lejla Krehić i učenik Ali Jusović su izradili postere i plakate na ovu temu, želeći skrenuti pažnju svim učenicima škole o značaju prevecije i zajedničkoj borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Istraživanje o pojavama i oblicima vršnjačkog nasilja među učenicima obavile su  učenice: Ema Pašić, Alisa Bjelonja i Denyah Karić. One su pripemile anketne listiće, anketirale učenike I razreda i obradile podatke među učenicima I razreda.

Ostali učenici II-6 su podržali projekat učešćem u diskusiji o vršnjačkom nasilju i  nošenjem roza majca, kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

 

On line kampanja o prevnciji „Cyber nasilje – ne u mojoj školi“ za koju su učenice II-6 Nur Hrenovica i Azra Kusturica napravile film na temu značaja prijateljstva koji je objavljen na stranici Udruženja CROA.

Jačanje kompetencija roditelja u borbi protiv vršnjačkog nasilja  učešćem roditelja na radionici  koje se održalo na drugoj sjednici Vijeća roditelja 19.11. 2019. godine, a moderatori su bili predstavnici Udruženja CROA.

Nadamo se da će sve ove aktivnosti doprinijeti stvaranju sigurnog školskog okruženja i pozitvine školske klime i time škole kao sigurnog mjesta za svakog našeg učenika.

Hasija Dedović, pedagog

Najnoviji članci

Kategorije