Projekat „Prijatelji +“ uspješno realizovan na dan obilježavanja 8. marta

S ponosom objavljujemo da je nagrađeni projekat na 8. sajmu kreditiranja pod pokroviteljstvom Udruženja „Infohosuse“, „Prijatelj +“, uspješno okončan u Trećoj gimnaziji.

Podsjećamo vas da je naša škola bila jedna od nagrađenih na takmičenju sa 35 srednjih škola iz Bosne i Hercegovine iz oblasti humanitarnog rada. A novčana nagrada koju smo osvojili je u vrijednosti 500 KM za realizaciju projektnih aktivnosti.

Tokom mjeseca januara i  februara urađene su različite projektne aktivnosti. U januaru je obavljena kupovina, ostvarena saradnja sa Sigurnom kućom u Sarajevu – direktni korisnici projekta, detaljnije organizovane aktivnosti, podjeljenje odgovornsoti i pripremeljene radionice. Tokom februara realizovane eduaktivne i kreativne radionice s učenicima. Edukativne radionice su se odnosile na temu prevencije svih oblika nasilja s akcentom na prevenciju nasilja u partnerskim vezama i nasilja u porodici, te je nakon nekoliko radionica obilježen i Dan borbe protiv nasilja, o čemu ćemo vas uskoro detaljnijeinformisati. Kreativne radionice su bile posvećene izradi nakita i ukrasa za korisnice Sigurne kuće u Sarajevu. Veliki broj učenika od I do IV razreda bio zinteresovan kako za edukativne, tako i za kreativne radionice.

Uoči 8. marta – Međunarodnog dana žena, upriličili smo posjetu„Sigurnoj kući“ – Skloniše za žene i djecu žrtve nasilja u porodici i dodijeli poklone za korisnice iste. Uz ručno rađene i originalne proizvode učenica, korisnicima smo kupili i poklon pakete za ličnu higijenu od sredstava koje smo predvidjeli projektom. Posjetu Sigurnoj kući su obavile pedagoginja i socijalna radnica dana  07. 3. 2017. godne i u prijatnoj atmosferi  obavili razgovor s koordinatoricom kuće i psihologinjom. Prenijeli smo pozdrave i suosjećanje učeniika Treće gimnazije i uručili pripremljene poklone. Ovom prilikom smo dogovorili i nastavak saradnje u vidu posjete našoj školi, odnosno realizaciju radionica koje bi vodile upravo ove iskusne stručnjakinje našim zainteresovanim učenicima.

Na ovaj način obilježili smo 8. mart – Međunarodni dan žena, u namjeri da utičemo na svijest mladića i djevojka naše škole da nasilju kažu ne, da grade kvalitetne partnereske odnoses međusobnim poštovanjem i nikada ne dođu u poziciju žrtve na bilo koji način.

Hasija Dedović, prof.

pedagoginja Škole

IMG_3823 IMG_3822

Najnoviji članci

Kategorije