Projekat interkulturalne razmjene sa Češko-engleskom školom iz Češke Budejovice

Naša škola već dugi niz godina radi na projektu interkulturalne razmjene sa Češko-engleskom školom iz Češke Budejovice u kojoj učestvuju učenice i učenici koji pohašaju DSD program. I ove godine smo sa radošću imali priliku da ugostimo naše prijatelje u periodu od 15.4. do 18.4.2024. godine. Obilazeći znamenitosti i ljepote, gosti iz Č. Budejovice su upoznali našu školu i naš grad, a izleti u Mostar, Međugorje i Travnik su ostavili neizbrisiv trag svim posjetiocima.

Uzvratnom posjetom u periodu od 3.6. do 9.6 2024. godine su 26 učenika i učenica iz I i II razreda, koji pohađaju DSD program u našoj školi sa profesoricama Amelom Zukić-Huseinović, Melisom Tvrtković i Emirom Kičević, boravili u interkulturalnoj razmjeni – studijskoj posjeti te istraživali bogato naučno, historijsko i kulturno naslijeđe Češke Budejovice, kao i Graca, Praga i Beča.

Prvog dana naše interkulturalne razmjene –  studijskog putovanja posjetili smo Grac gdje smo obišli najpoznatije znamenitosti kao što su dvorac Schlossberg, Uhrturm, Glockenturm, donji dio grada Hofgasse, Hofbäckerei, Sporgasse, Hauptplatz, Rathaus, Landhaus (zgrada parlamenta), Kathedrale, Operhaus, Kunstmuseum i  Murinsel. Nakon kraćeg odmora nastavili smo put za Češke Budejovice, gdje su nas srdačno dočekali domaćini. Djeca su se smjestila u domove porodica domaćina i imali su slobodno veče.

Drugi dan posjete je počeo zajedničkim doručkom u Češko- engleskoj školi i obraćanjem direktora škole. Nakon toga smo se autobusom uputili do poznatog dvorca Hluboka, gdje su svi posjetioci mogli uživati u raskošnim odajama kao i samom pogledu na usnuli dvorac, izgrađen u 13. stoljeću i gdje su stoljećima živjele generacije aristokratske porodice Schwarzenberg.

Potom smo se uputili u obilazak poznate pivare Budvar gdje su posjetioci imali priliku obići postrojenja i zahvaljujući vodiču upoznati tok nastajanja svjetski poznatog piva Budweiser Budvar. Nakon ručka u restoranu „Budvar“ učenici su se zaputili u Planetarium gdje su uživali u prikazima kosmosa i položaju zvijezda.

Treći dan smo se uputili u češku prijestolnicu gdje su naši domaćini pripremili zanimljiv interaktivni obilazak grada (Karlov most, Praški dvorac, Katedrala svatog Vida, Prašna brana, Trg sa Vijećnicom i astronomskim satom, Zlatna ulica, Vaclavske Namesti,  Petrinski toranj. Poslije pauze za ručak imali smo i posjetu Naprstkovo muzeju gdje su posjetioci imali priliku vidjeti postavke i historijske činjenice o mnogim svjetskim državama i poznatim ličnostima.

Četvrti dan smo se oprostili od naših domaćina sa sjetom ali i obećanjem da ćemo se uskoro vidjeti i planirati nove susrete i projekte, da bi učenici imali priliku učiti i usavršavati njemački jezik posjećujući zemlje i gradove njemačkog govornog područja.

U podnevnim satima smo stigli u metropolu na Dunavu i uputili se u obilazak dvorca Schönbrunn, jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji i jedan od glavnih turističkih atrakcija u Beču. Potom smo se uputili u dvosatni obilazak Prirodno-historijskog muzeja, koji se ubraja u jedan od najvećih i najznačajnijih u svijetu. Otvoren je 1891. godine a na godišnjem nivou ima oko dva miliona posjetilaca. Nakon toga smo vidjeli Švicarski vrt, Ringstraße, Stephansdom, Kärtnerstraße, Hofburg, Hundertwasserhaus i na kraju uživali u adrenalinskim atrakcijama čuvenog Pratera, najstarijeg zabavnog parka na svijetu.

Svi učesnici ovog projekta su bili veoma zadovoljni sadržajem studijske posjete, vrativši se bogatiji znanjem i uspomenama. Već se radujemo novim projektima i nastavku saradnje sa našim novim prijateljima iz Češke Republike.

Najnoviji članci

Kategorije