Posjeta studenata i profesora iz Švicarske

Učenici JU Treća gimnazija su, 13.06.2024.godine, imali priliku ugostiti svoje vršnjake iz srednje škole FOS Freie Mittelschule Muttenz/Basel iz Švicarske.

Naši učenici su, uz pomoć profesora, osmislili plan dočeka gostiju. Nakon srdačnog dočeka, i obilaska škole, svi su se zajedno uputili u stari dio grada Sarajeva, gdje su naši učenici pokazali gostima najznačajnije kulturne i historijske znamenitosti: Vijećnicu, Sebilj, Sahat-kulu, Gazi Husrev-begovu džamiju, Sabornu crkvu Presvete Bogorodice, Katedralu Srca Isusova, Principov most.

Nakon obilaska, uslijedila je posjeta Bijeloj Tabiji, gdje su učenici i profesori uživali u panoramskom pogledu na Sarajevo. Gosti su za vrijeme ručka imali priliku probati tradicionalnu bosanskohercegovačku kuhinju. Drugi dio dana bio je posvećen opuštanju i druženju. Upriličena je posjeta Muzeju ratnog djetinjstva.

Kraj posjete obilježilo je druženje na Street Food Marketu na Vilsonovom šetalištu. Naši učenici su zahvalni što su imali priliku za ovo druženje sa studentima i profesorima. Bili su odlični u ulozi domaćina te su pokazali svoje divno bosanskohercegovačko gostoprimstvo. Za naše profesorice ovo je bila odlična prilika za razmjenu pedagoških, metodičkih i didaktičkih iskustava, jer FOS škola iz Bazela radi po modernom, individualnom, projektno-orijentiranom kurikulumu, koji daje veliku slobodu učenicima i nastavnicima u postizanju ishoda učenja.

Tekst pripremile: Lamija Krupalija i Nadira Spahić
Profesorice: Džemilamna Džananović, Amela Zukić – Huseinović i Đuldina Kurtović

Najnoviji članci

Kategorije