Posjeta Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Dana 09.11.2016. učenici prvih razreda u pratnji prof. Vjeronauke i Kulture religija Grabus Esade i Karahodžić Esada posjetili su Gazi Husrev – begovu biblioteku.

Danas se Gazi Husrev –begova biblioteka nalazi u srcu Starog Grada, u ulici Gazi Husrev-begova 46, gdje je izgrađen novi reprezentativan objekat isključivo za tu namjenu. 15. januara 2014. godine upriličena je svečana ceremonija otvaranja nove zgrade, koja je izgrađena i opremljena uz pomoć finansijske podrške Države Katar. Zgrada se nalazi odmah pored zapadnog zida Kuršumlije medrese. Biblioteka sena kraju, kao što vidimo, ponovo vraća u svoj prvobitni dom, na mjesto svog osnivanja i početka, u kompleks Gazi Husrev-begova vakufa.

Gazi Husrev-begova biblioteka trenutno ima oko stotinu hiljada bibliotečkih jedinica (rukopisa, štampanih knjiga, časopisa i različitih dokumenata) na arapskom, turskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima. Od toga više od 10.500 bibliotečkih jedinica čine kodeksi rukopisa sa oko 20.000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterine, matematike, astronomije i drugih nauka. Učenici su posjetili odjel za restauraciju i konzervaciju knjiga. Ovaj odjel je, prije svega orijentiran na segment restauracije papira, tj. bibliotečke građe koja je vezana za papir kao medij, što čini najveći dio bibliotečkog fonda, a što podrazumijeva: rukopise, štampane knjige i materijale, arhivirane časopise, razne mape, dokumente, levhe itd., sa akcentom na zaštiti i restauraciji rukopisa kao centralnog bibliotečkog fonda.

dsc00442 dsc00441

Najnoviji članci

Kategorije