PREVENCIJA VRŠNJAČKOG NASILJA I MALOLJETNIČKE DELINKVENCIJE

 

Vršnjačko nasilje i maloljetnička delinkvencija su problemi zastupljeni u cijeloj državi, te im se kao takvim treba obratiti pažnja. U okviru Akcionog plana prevencije maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja socijalna radnica, Amela Muftić – Arapović održala je edukativno predavanje na časovima odjeljenske zajednice u I-4 i I-5 razredu, o temi: ”Vršnjačko nasilje”.

Cilj edukativnog predavanja je prevencija, suzbijanje maloljetničke delinkvencije, jačanje pozitivnih komponenti adolescentske ličnosti, kao i sistema vrijednosti kroz odgojno-edukativni uticaj.

Bez obzira na sve preduzete mjere prevencije, u stalnoj smo potrazi za pronalaženjem novih, efikasnijih metoda suzbijanja vršnjačkog nasilja kroz niz različitih nastavnih i vannastavnih aktivnosti i od naših učenika napravimo prave, svestrane razvijene ličnosti. Uspješna prevencija vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije zahtijeva napore cijelog društva kako bi se obezbijedio harmonični razvoj adolescenta, uz uvažavanje i unapređenje ličnosti od ranog djetinjstva.

 

Amela Muftić – Arapović, socijalna radnica

Najnoviji članci

Kategorije