Ogledni čas iz Muzičke kulture

Učenici II-6 odjeljenja, sa profesoricom Aidom Kamenicom, su 6.3.2017. godine pripremili ogledni čas pod nazivom ” Romantizam u muzičkoj umjetnosti”. Ko su bili romatičari nekad, a koga danas nazivamo romantičar?

Učenici su se sjetili: promjena u društvu u 19. stoljeću, borbe za nacionalnu slobodu, a sve je to bilo moguće ostvariti zahvaljujući borbenim ljudima, vođama tog vremena- to su bili ROMANTIČARI u pravom smislu riječi.

Obuhvatili su kompozitore I generacije: F. Shubert, R. Schumann, F. Chopin  i , naravno,  L. Van Beethoven koji nas je uveo u romantizam.

Cilj im je bio pokazati kako možemo drugačije od uobičajenog rada, učenike animirati da sami rade na prikupljanju podataka, njihovom oblikovanju, povezivanju uz male konsultacije i instrukcije sa profesoricom. Ovom prilikom izveli su nekoliko muzičkih djela Pastrmka ( solo pjesma)- F. Schubert, Mjesečeva sonata i Oda radosti- L. Van Beethoven, Nocturno u Ais-molu- F. Chopin, Der Azra- Hayne i Safet-beg Bašagić i Balkan-Azra.

Svi učenici ovog odjeljenja su vrijedno radili/ učestvovali, bez obzira da li su muzički obrazovani ili ne, jer to je i bio cilj časa “uživati u muzici!”

Aida Kamenica, prof.

za WEB za Web 1

Najnoviji članci

Kategorije