Obilježavanje 71. godišnjice Bitke za ranjenike

Na dan legendarne bitke za ranjenike na Neretvi, povodom 71. godišnjice ovog historijskog događaja, učenici Treće gimnazije, II5 razreda  Avdić Armin, Pavlović Igor, Džaferspahić Alen, Jusufbegović Emina, Rovčanin Azra, Šunjić Erna, Selimović Nejra i Butković Nedžla u pratnji profesora Abida Zukića  posjetili su Jablanicu. 
Obilježavanje godišnjice bitke za ranjenike održano je u organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini.

Učenici su sa profesorom imali priliku posjetiti Muzej ‘Bitka za ranjenike na Neretvi’ , te prisustvovati akciji ‘Cvijet za ratnike’, kada je sa mosta u Neretvu spušten sedamdeset i jedan karanfil.
Bitka za ranjenike na Neretvi bila je bitka za spas preko 4.000 ranjenika koju su vodile i dobile partizanske jedinice protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga u februaru i martu 1943. godine.
Partizanske jedinice, ranjenici, narod u zbjegu, našli su se krajem februaru 1943. godine u potpunom okruženju u dolini rijeke Neretve i prozorske kotline.
Komadant partizanskih snaga Josip Broz Tito je, u tim teškim trenucima po partizane i ranjenike, naredio je rušenje mostova.
Srušena su četiri mosta na rijeci Neretvi i jedan na rijeci Rami.
Potom je izgrađen improviziran most preko koga su prešle partizanske jedinice zajedno s ranjenicima.
Proboj preko Neretve, uz Titovo jasno naređenje – Ranjenike ne smijemo ostaviti – u mnogo čemu je jedinstvena akcija u istoriji ratovanja,  jer je razbijeno jako okruženje unutarnjom snagom opkoljene vojske, izmučene borbama i bez pomoći.
Originalnom varkom je zavaran i nadmudren tako nadmoćan protivnik. U blizini srušenog mosta, koji je simbol sjećanja na bitku za ranjenike na Neretvi, nalazi se Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ koji je otvoren 12.11.1978. godine, u povodu obilježavanja 35. godišnjice Bitke na Neretvi.
Na godišnjicu obilježavanja bitke na Neretvi Jablanicu su posjetili i predstavnici vlasti Željko Komšić , Zlatko Lagumdžija, Zekerijah Osmić, Damir Hadžić , Nermin Nikšić, te položili cvijeće na spomen-obilježje.

Najnoviji članci

Kategorije