Naša škola je dobila novu internet stranicu! Ako naiđete na greške kontaktirajte nas na faris.selimovic@treca-gimnazija.edu.ba.

Nezaboravno putovanje izvrsnih učenika Treće gimnazije u Tursku

Zahvaljujući saradnji sa Balkanskom međunarodnom korporacijom, predsjednikom Yavuz Hamzom, Udruženjem Bošnjaka Izmira i njihovom predsjednicom gđom Emine Ucar kao i koordinatorom projekta gdinom Sahudinom Kačarom u srijedu, 7. 7. 2021, iz Sarajeva put Edirnea uputilo se 36 naših učenika s direktoricom i 6 profesora. Priliku za učestvovanje u manifestaciji „Bosna mladi u Turskoj 2021“ dobili su učenici koji su pokazali izvrsnost i liderstvo.

Tokom boravka u Edirneu dočekali su nas zvaničnici gradske uprave koji su se istinski potrudili da nam uljepšaju dva dana upoznajući nas o kulturno-historijskim znamenitostima kao što su zdravstveni kompleks sultana Bajazida II koji je 1484. postavio temelje. Muzej sultana Bajazida II prvobitno je bio medicinski fakultet, a kasnije i medresa. U muzeju smo saznali kako su se liječile bolesti, ali i kako je izgledao život onih koji su u kompleksu bili smješteni besplatno. Domaćini su nas ponudili pecivom koje je svima prijalo i dalo energije za ostatak putovanja.

Uslijedio je obilazak džamije Selimije. Izgradnja Selimije je počela 1568. i trajala je šest godina. Zadivila nas je očaravajuća slika džamije koja se vidi iz svakog dijela grada Edirne, a predstavlja najuspješnije arhitektonsko djelo mimara Sinana. Nakon obilaska džamije Selimije uživali smo u zalasku sunca u polju suncokreta koje se nalazilo pred doma u kojem smo odsjeli.

Trajektom smo 10. jula došli do Ayvalika, grada smještenog uz obalu mora. Šetali smo provincijom Balikesir. Primila nas je delegacija Ministarstva sporta i omladine, na čelu sa načelnikom općinske službe za omladinu i sport gospodinom Lokmanom. Posjetili smo stari dio grada, historijske građevine i znamenitosti kao što su crkva Ajazma, Ćinarli džamija, Šejtanska sofra.

Veoma ljubazni domaćini izuzetno su se potrudili da nas ugoste organizirajući, uz ostalo, i plovidbu Egejskim morem. Brod nas je odveo do Cunda otoka na kojem smo se odmorili uz sladoled. U večernjim satima 11. jula posjetili smo Bosansko Selo u kojem smo sa domaćinima odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Nevjerovatne utiske ponijeli smo upoznajući Bošnjake porijeklom iz Pljevalja i Bijelog Polja koji su u Anadoliju doselili krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Domaćini su nam bili zvaničnici Balikesira i mještani koji su nas srdačno ugostili. Prisutnima se obratila i naša direktorica Senada Salihović govoreći o značaju obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida. Profesor Džemaludin Poturović uputio je dovu za preminule, učenik Muhammed Mehmedović proučio je nekoliko sura iz Kur’ana, a Ema Pašić i domaćine i nas dirnula je izvedbom ilahije Kad procvatu behari.

 

 

U ponedjeljak, 12. jula, iz Ajvalika smo krenuli prema Ankari. U Balikesiru posjetili smo Centar za omladinu i sport Republike Turske. Zvaničnici Ministarstva za omladinu i sport omogućili su nam da upoznamo funkcioniranje Centra, upoznali smo učenike koji pohađaju različite kurseve, a naši učenici postali su volonteri Centra sprijateljivši se sa mladima iz Turske.

Mauzolej Kemala Ataturka posjetili smo 13. jula, položili vijenac, prošetali Parkom mira koji je nastao u čast njegove izreke: „Mir kod kuće, mir u svijetu.“ Uslijedila je posjeta Parlamentu

Republike Turske. Ugostili su nas parlamentarci između ostalih i bivši uspješni fudbaler turskih klubova, Safet Sandžakli. Prisustvovali smo sjednici Parlamenta i izašli iz sale uz nevjerovatne emocije koje su izazvane pljeskom turskih parlamentaraca i odavanjem počasti žrtvama genocida. Zamjenik predsjednika AK partije gdin Efkan Ala i član parlamenta Turske gdin Afif Demirkiran, ugostili su nas u amfiteatru stranke. Posljednjeg dana boravka u Ankari obišli smo Muzej anadolijske civilizacije, zatim Ministarstvo mladih i obrazovanja. Pomoćnik ministra za mlade i obrazovanje Turske gdin Oktay Mahser našim najboljim učenicima Aidi Zametica i Berinu Karahodžiću uručio je ručne satove za odličan uspjeh 5,00 tokom srednjoškolskog obrazovanja. Uslijedila je posjeta ankarskoj općini Kucukoy, gdje nam se obratio načelnik Turgut Altinok Nevjerovatno srdačan boravak krunisan je poklonima i fotografiranjem ispred vještačkog vodopada.

Prema Istanbulu krenuli smo u četvrtak, 15. jula. Najprije smo na azijskoj strani posjetili najveću džamiju u Turskoj Čamlidži, a dan provodimo kraju uživanju u pogledu s tornja, najviše građevine u Istanbulu (369 m). Posljednji dan našeg putovanja proveli smo obilaskom Plave džamije (sultana Ahmeda), Aja Sofije i Topkapi palače, rezidencije osmanskih sultana.

U večernjim satima iz Istanbula krenuli smo prema Sarajevu bogatiji za brojna iskustva, poznanstva, srca ispunjenih toplim emocijama.

 

Beskrajnu zahvalnost upućujemo gospodinu Hamzi Yavuzu, Emine Ucar, Sahudinu Kačaru, sjajnim domaćinima u Turskoj i divnim prijateljima na organiziranju putovanja, posjeta, prijema, gostoprimstvu!

Veliki doprinos u vidu odobrene saglasnosti za ovo putovanje dala je i naša ministica za odgoj i obrazovanje gđa Naida Hota – Muminović.

HVALA što ste nam omogućili nezaboravno putovanje!

Najnoviji članci

Kategorije