Nagrađeni najbolji učenici u FBIH u školskoj 2015/2016. godini

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u Mostaru je, u ponedjeljak, 05.12.2016. godine, održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2015/2016. godini.

Po tri učenika osnovnih i srednjih škola iz svakog kantona nominirala su kantonalna ministarstva obrazovanja, i to sva – osim Ministarstva iz Županije zapadno-hercegovačke.

Tako su ukupno 54 osnovnoškolca i srednjoškolca na svečanosti u Mostaru primila diplome i jednokratne novčane nagrade, u iznosu od 400,00 KM za učenike osnovnih škola, odnosno 540,00 KM za srednjoškolce.

Naša Treća gimnazija je, također, imala svog predstavnika na ovoj dodjeli nagrada. Možemo biti ponosni što je Edvin Đapo (IV-4) koji je do sada osvajao najviša mjesta na brojnim takmičenjima, pogotovo iz fizike, učenik baš naše škole 

Čestitajući učenicima na odličnim rezultatima ostvarenim u nastavnim, vannastavnim i drugim aktivnostima, federalna federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović je posebno naglasila:

Ovo je za mene, a vjerujem i za sve nas, izuzetan događaj i jedan od ljepših dana, jer imamo priliku promovirati najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u FBiH u školskoj 2015/2016. godini. Ove nagrade su potvrda njihovog vrijednog i uspješnog rada, njihove predanosti i odgovornosti te ostvarenih rezultata u znanju i drugim aktivnostima. Ova svečanost pokazuje da se izvrsnost učenika nagrađuje i izuzetno cijeni, a naša je obaveza da svim našim mladima osiguramo primjereno školovanje te da i dalje potičemo njihov uspjeh“.

Inače, svrha Programa podrške najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u FBH Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti jeste promocija i pružanje podrške ovim učenicima, koja su ovom Ministarstvu predložila kantonalna ministarstva nadležna za oblast obrazovanja, i to po tri najbolja učenika iz osnovnih škola i tri najbolja učenika iz srednjih škola.

Učenici su odabrani na osnovu sljedećih kriterija: uspjeha u učenju i vannastavnim aktivnostima (školskim sekcijama, priredbama i dr.), ostvarenih zapaženih rezultata na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti, sudjelovanja u društveno korisnom volonterskom radu te uspjeha u sportskim, kulturnim i drugim aktivnostima, kao i primjerenog vladanja u školi.

 Čestitamo Edvinu na njegovim postignućima i nadamo se da će u budućnosti nastaviti bilježiti odlične rezultate iz raznih oblasti nauke.
af812924-f1fb-48b7-8097-b772d53c47ab_dsc_0090 20161205_120425

Najnoviji članci

Kategorije