“Matematika i primjene” u našoj Trećoj

0d 6. do 10. decembra 2023. godine Treća gimnazija domaćin je Naučne konferencije “Matematika i primjene”, u organizaciji Naučnog društva “Vladimir Prelog”, koje je osnovala grupa mladih i ambicioznih u cilju popularizacije nauke i povezivanja mladih.

Treća gimnazija ugostila je stotinu učenika iz cijele BiH koji imaju priliku slušati o primjenama matematike u različitim naučnim područjima. Predavači su najbolji studenti i profesori sa prirodno-matematičkih i tehničkih fakulteta iz BiH i regije.

Direktorica škole Amra Čolić, uz dobrodošlicu svim učesnicima, zahvalila je načelniku Općine Novo Sarajevo Hasanu Tanoviću, našem bivšem učeniku, koji je podržao projekat i svečano otvorio Konferenciju. Prisutnima su se obratili Andrej Madunić, predsjednik Udruženja, i Boris Stanković, nosilac brojnih priznanja na svjetskim matematičkim takmičenjima. “Mladi ljubitelji nauke trude se stvoriti bolje društvo u kojem će ona imati svoje zasluženo mjesto”, poruka je organizatora.

Ova Konferencija pruža izvanrednu priliku učenicima da istraže široki spektar primjena matematike u različitim naukama, proširujući horizonte izvan okvira formalnog obrazovanja.

Fokusirajući se na povezivanje različitih disciplina, Konferencija inspiriše i potiče kreativno razmišljanje.

Zahvaljujemo i našim učenicima koji će narednih dana volontirati na ovom izuzetno značajnom događaju za mlade.

Najda Milišić, I4

Najnoviji članci

Kategorije