Naša škola je dobila novu internet stranicu! Ako naiđete na greške kontaktirajte nas na faris.selimovic@treca-gimnazija.edu.ba.

Iranska geometrijska olimpijada

Godine 2014. pokrenuta je „Iranska geometrijska olimpijada“ od grupe koju čine aktivisti Matematičke olimpijade u Iranu. Sada se ovo takmičenje održava svake godine u tri različita nivoa (elementarni, srednji i napredni) uz učešće učenika od 8. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole i zaljubljenika u geometriju koji su završili škole širom svijeta. Učesnici su u nivoe raspoređeni upravo prema starosnoj dobi tako da svaka država koja učestvuje u ovom takmičenju (njih 69) sa svoje liste uzima 4 takmičara (ili više, ako se dijeli 4. mjesto) čiji se rezultati takmiče sa ostalim državama učesnicama. 

Od 2014. godine Olimpijada iz geometrije ima za cilj da posveti više pažnje geometriji i promoviše geometrijsko i logičko razmišljanje. Njen cilj je još i podsticaj ljubitelja geometrije da prošire svoju komunikaciju u svojoj zemlji, ali i širom svijeta; pružanje mogućnosti nastavnicima geometrije da razmijene svoja znanja i iskustva kako bi unaprijedili i obogatili srednjoškolsko obrazovanje; promovisanje geometrijskog razmišljanja među različitim ljudima, uključujući studente, nastavnike i akademike; dalja promocija kvaliteta geometrije u svakoj zemlji; saradnja sa Matematičkom olimpijadom na unapređenju matematike. 

 

Osma Iranska geometrijska olimpijada, održana je 5.11.2021. godine, na kojoj je učestvovala i učenica naše škole Emina Suljić (II-6). Osvojivši 4. mjesto u Bosni i Hercegovini, bila je jedan od predstavnika naše države na svjetskoj listi. Tu je dobila počasnu pohvalu i osvojila 120. mjesto od ukupno 1847 učesnika njene kategorije.  

„Kao veliki ljubitelj geometrije, učestvovala sam na Iranskoj geometrijskoj olimpijadi od 9. razreda osnovne škole i tek ove godine sam uspjela biti jedan od predstavnika Bosne i Hercegovine, što smatram ličnim uspjehom. Za mene je ovo podsticaj za ulaganje više truda i rada na ovakvim matematičkim problemima, jer su ova takmičenja zaista jedno lijepo iskustvo.“ -Emina Suljić (II-6) 

 

Najnoviji članci

Kategorije