Iman Avdić – naša zlatna državna rekorderka

Iman Avdić, učenica I1, državna je rekorderka, najbolja bh. plivačica. Na posljednjem takmičenju u Zagrebu, na 50. jubilarnom mitingu „Mladost“, 13. i 14. 11. 2022, na kojem je učestvovalo 600 plivača iz zemalja regiona, Iman je postavila državni rekord u disciplini 800 metara slobodnim stilom. Prvakinja je Mediterana u diciplini 400 m mješovito, prvakinja Centralne Evrope, osvajačica prve medalje iz plivanja za Bosnu i Hercegovinu na Evropskom festivalu mladih (EYOF), kolekcionarka više od 600 medalja i 50 pehara…

Sve ove vrhunske rezultate postiže zahvaljujući upornosti, marljivom radu, nesebičnom zalaganju.

Kada si počela trenirati plivanje, koliko dugo se baviš tim sportom?

· Počela sam učiti plivati u ranom djetinjstvu, nisam imala ni četiri godine. Nakon naučenih svih plivačkih tehnika, prešla sam u takmičarsku grupu, tako da treniram plivanje deset godina.

Koliko često treniraš i opiši kako izgleda jedan dan uspješne sportašice?

· Sedmično imam od 12 do 18 treninga, u zavisnosti od dijela sezone u kojoj smo. Ujutro uglavnom ustajem u 4.45 sati, doručkujem i idem na trening. Završavam trening oko 8 sati i dolazim u školu. Nakon završetka nastave idem ponovo na bazen, poslije treninga jedem i radim drugo plivanje dana. Zatim slijedi trening u teretani ili trčanje, potom žurim kući da bih stigla završiti školske obaveze i, eventualno, provesti malo vremena sa porodicom ili prijateljima.

Zanima nas kako požrtvovana 15-godišnjkinja uspijeva završavati školske obaveze i treninge na vrhunskom nivou?

· Uz dobru organizaciju, sve se može stići. Prelazak iz osnovne u srednju školu bio je malo turbulentan, ali sam se uspjela navići. Zahvaljujem profesorima, kao i prijateljima koji mi pomažu nadoknaditi gradivo koje propustim zbog odlazaka na takmičenja.

Ko su tvoji uzori?

· Najveću snagu i podršku dobijam od roditelja. Otac je moj trener, a amidža kondicioni trener. Majčin podstrek je neizbježan. Uvijek su uz mene. Kada je riječ o sportskim uzorima, izdvojila bih Mikaellu Schfrrin, svjetsku prvakinju, osvajačicu Zlatnog globusa Svjetskog kupa, jer se skijanjem bavim rekreativno.

Možeš li izdvojiti najznačajnije postignute rezultate?

· Osvajačica sam medalje na Evropskom olimpijskom festivalu mladih, kao i prvakinja Centralne Evrope i Mediterana za juniore. Svako takmičenje, medalja i rekord imaju posebnu čar i zbog toga ne mogu izdvojiti samo jednu.

U kojim disciplinama najviše voliš takmičiti se, koje su ti najdraže?

· Plivam zaista mnogo disciplina, ali kada bih birala najdražu, to bi najvjerovatnije bilo 400 m slobodno/kraul.

Čekaju te novi izazovi. Kakva je bila takmičarska 2022. godina?

· Ova godina je bila mnogo naporna što se tiče takmičenja. Najteža u karijeri. Poslije nastupa na evropskim prvenstvima i svjetskim kupovima, posljednje takmičenje ove godine bit će Svjetsko prvenstvo u Melbrunu od 13. do 18. 12. 2022. godine. Naredni cilj je isplivavanje norme za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Fukoki, Japan, u maju 2023. godine. Uslijedit će Evropsko juniorsko prvenstvo u julu naredne godine. Dakle, naporna takmičarska sezona je preda mnom. Nije me strah pokušati popeti se na najviše postolje.

Draga Iman, želimo ti da nastaviš nizati zlatne medalje, želimo ti svako dobro na putu do svjetske prvakinje!

Razgovarala: Nudžejma Karaman, I1

Najnoviji članci

Kategorije