GIMNAZIJADA JE PONOVO TU!

Svečana ceremonija povodom otvorenja takmičenja održana je u 11 sati 21. novembra.

Prvi dan odbojkaškog dijela programa Gimnazijada 2022. završen je u 16 sati, a obilježen je dvjema utakmicama. Prvu utakmicu odigrali su momci naše gimnazije protiv momaka Prve bošnjačke gimnazije, koja je rezultirala pobjedom. Druga utakmica odigrana je između ženskih timova naše škole i Četvrte gimnazije. Ženski košarkaški tim Prve gimnazije porazio je košarkašice naše škole. Muški košarkaški tim naše škole prvu utakmicu odigrao je protiv tima Katoličkog školskog centra. U 14 sati završen je košarkaški dio programa. U to vrijeme je, također, završen i stolni tenis, a zlatni momci naše škole osvojili su prvo mjesto u stolnom tenisu. Osvojena zlatna medalja iz stonog tenisa na Gimnazijadi u dublu, u sastavu Benjamin Zijadic I4 i Eman Alihodzic II3.

„Gimnazijada je, zaista, bilo divno iskustvo! Organizacija je bila odlična i drago mi je što smo učestvovali. Doista mi je bilo drago vidjeti tako veliki broj srednjoškolaca i srednjoškolki na jednom mjestu – stvarno jedan veliki vjetar u leđa. Nakon čitave situacije sa pandemijom, bilo mi je drago da naša generacija napokon može doživiti čuvenu Gimnazijadu.“ – Matea Mitrović, učesnica Gimnazijade.

Utakmicom muških odbojkaških timova naše škole i Prve gimnazije, koja je odigrana u 9 sati, otvoren je drugi dan takmičenja. Situacija je bila veoma napeta tokom cijele utakmice, poeni su se nizali jedni za drugim. Prisustvo adrenalina moglo se osjetiti i među navijačima koji su bili tu kako bi podržali svoje timove. Na koncu trećeg seta, uz veliki napor, tim Prve gimnazije odnosi pobjedu nad našim timom.

“Utakmica je bila nevjerovatna. Nervoza i želja za pobjedom su se izmiješale kako je vrijeme odmicalo. Kao kapiten mogu reći da su obje ekipe igrale odlično i da je odbojkaška ekipa naše škole u odličnoj formi. Utakmicu smo izgubili, ali nas to ne sprječavada se radujemo narednim turnirima gdje ćemo moći ponovo zaigrati za našu školu, zabaviti se i sklopiti nova prijateljstva.” – Tarik Vuk, kapiten muškog odbojkaškog tima.

Druga po redu bila je košarkaška utakmica. Napetost nije bila prisutna u tolikoj mjeri jer su naši momci već u prvoj četvrtini ostvarili veliku prednost u odnosu na momke Prve bošnjačke gimnazije. S najviše datih koševa ističu se Davud Japalak i Logan Mioč.

Odbojkašku utakmicu protiv ženskog tima Gimnazije Obala, naše djevojke odigrale su u 13 sati. Uigranost naših djevojaka, uz malu, ali veoma važnu pomoć navijača, rezultirala je pobjedom.

Dana 23.11. održano je polufinale i finale Gimnazijade u košarci i odbojci, kao i ceremonija zatvaranja iste.

Prva utakmica odigrana je protiv srednje škole Richmond Park School. Naši košarkaši imali su prednost do produžetka u trajanju od 3 minute. Uprkos tome, utakmica je završila razlikom od 4 poena u korist suparničkog tima.

Protiv tima Druge gimnazije odigrana je druga utakmica, koja je također rezultirala pobjedom suparničkog tima.

Zaključno s ishodima ovih dviju utakmica, naši košarkaši plasirali su se na treće mjesto.

“Mi smo ponosni jedni na druge što smo se u svakoj utakmici borili do kraja. Protiv Richmonda smo vodili do produžetka, ali smo nažalost izgubili, pa smo protiv Druge gimnazije igrali umorni i sa manjkom motivacije, ali nismo odustali do kraja. Imamo sjajnu ekipu i nadamo se da će iduće godine naši učenici ostvariti još bolji uspjeh.” – Logan Mioč, IV-1

Utakmicu protiv Gimnazije Obala odigrali su naši odbojkaši, koji su po završetku odnijeli pobjedu 2:1 i time zauzeli treće mjesto.

Djevojke su odigrale dvije odbojkaške utakmice protiv timova Prve i Druge gimnazije.

Uprkos borbi naših odbojkašica, utakmica protiv Prve gimnazije rezultirala je suparničkom pobjedom s 2 poena razlike.

Nakon 3 odigrana seta protiv tima Druge gimnazije, naše odbojkašice doživjele su poraz rezultatom 2:1.

“Utakmica protiv Druge gimnazije tekla je napeto, mada smo se ipak nadale da će završiti u našu korist. Prvi set odigrale smo uspješno i imale dosta energije, najviše zahvaljujući našim navijačima. U drugom setu situacija se preokrenula u korist protivničke ekipe, ali nam to nije bio motiv manje za pobjedu. Vratile smo se u treći set sa velikom željom za igrom i nastojale boriti se do kraja, ali nažalost bezuspješno. Moguće da je to bio i uticaj utakmice koju smo prethodno odigrale protiv Prve gimnazije, jer su utakmice išle jedna za drugom i to nam je oduzelo dosta snage. Do samog kraja veselile smo se tom drugom mjestu, a rezultat se preokrenuo u posljednjim trenutcima. Bio je to potpuno neočekivan poraz, ali sam ipak ponosna na svoju ekipu i cjelokupan trud i zalaganje tokom čitavog turnira.” – Lamija Terzo, III-6

Ceremoniju zatvaranja ukrasio je hor Prve gimnazije izvedbom pjesme „We are the champions“ uz pratnju profesorice Aide Kamenice.

Tekst pisale: Ema Demirović, Nerina Čengić i Adna Bajramović

Najnoviji članci

Kategorije