Dan žena u Trećoj gimnaziji

U srijedu, 8. 3. 2017. godine, na Međunarodni dan žena, učenici IV-1 razreda prijatno su iznenadili sve profesorice i ostale uposlenice naše škole svečanim i sadržajnim programom koji su samostalno kreirali, pripremali i organizovali. Svojim emocijama, svojom originalnošću, kreativnošću i zanosom dotakli su sve prisutne u amfiteatru… A neke i do suza doveli… Proslavu su uljepšali i učenici I-3 odjeljenja, koji po završetku svečanosti prisutnima poslužili kolače i torte koje su prethodno naručili za ovaj dan.

Bogati program se sastojao od muzičkih tačaka, recitovanja poetskih djela s motivom ličnosti žene i ne samo na maternjem jeziku već i na engleskom, njemačkom i francuskom, jer oni su učenici jezičkog smjera. Na ovaj dan su izveli premijerno vlastite pjesme školskog benda – čiji članovi jesu učenici IV-1. Posebno je bio dirljiv nastup učenice Nejre Vrana koja je otpjevala pjesmu posvećenu ženama koje se bore s bolestima „raka“. Program je završio originalnim muzičkim nastupom učenice Nejle Bihorac koja je svojim dosadašnjim nagradama potvrdila svoje iznimne umjetničke i stvaralačke sposobnosti.   

Svečanost je stvorena riječima učenice Sare Tiro, koje vam dijelom prenosimo:

„Međunarodni dan žena obilježava se 8.marta – svake godine. Tog dana slave se ekonomska, društvena, politička dostignuća pripadnica ženskog spola. Sama ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena, pojavila se početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je dovodila do čestih protesta zbog loših radnih uvjeta.

Danas Međunarodni dan žena možda nije obilježen u svim zemljama svijeta, ali u onima gdje jeste, na ovaj dan iskazane su jake emocije prema ženi, opisane samo najljepšim poemama. Istinski je divno imati dan u kojem se ženi obraćamo kao prema kraljici, jer i ona jeste kraljica, gdje je opisujemo kao nešto sveto jer i ona jeste to, ali ovo nas ne smije i ne treba spriječiti u tome da svaki dan tretiramo ženu na jedan poseban način. Zašto? Uvijek se vodim onom rečenicom: „Ako želite da nešto bude rečeno pitajte muškarca, ako hoćete da bude urađeno, pitajte ženu.“

Dugogodišnja je tradicija Treće gimnazije da obilježavamo sve praznike ljubavi i da slavimo dane koji nas mogu naučiti samo moralnim i plemenitim načelima. S toga, drage dame, nadamo se da ćete uživati u Akademiji koju smo pripremili mi, IV1, sa našom razrednicom, profesoricom Vlastom Bogdanović, upravo posvetili samo vama.

Drage naše dame, sretan vam  8. mart, hvala vam puno što ste nam došli i nadamo se da ćete uživati u izvedbama mojih talentovanih prijatelja iz razreda!“

Pedagoginja Škole,

Hasija Dedović

IMG_3370 IMG_3371 IMG_3385 IMG_3365 IMG_3393

Najnoviji članci

Kategorije