Članovi Udruženja “Život sa Down sindromom” i Kluba mladih „Neka, ja ću“ posjetili Općinu Novo Sarajevo

Članovi Kluba mladih „Neka, ja ću“ koji djeluju u okviru Udruženja “Život sa Down sindromom”  posjetili su Općinu Novo Sarajevo gdje ih je primio načelnik dr. Hasan Tanović. Ovaj sastanak predstavlja nastavak aktivnosti u okviru kampanje  „Moj glas je bitan“ , u kojoj mladi obilaze novoizabrane načelnike općina, upoznaju se sa njihovim aktivnostima i planovima za dalji rad, te daju inicijative za rješavanje problema u njihovim lokalnim zajednicama.

Ovakve prakse jačaju znanja i vještine samozastupanja kod mladih s Down sindromom, te su put ka ostvarenju misije Kluba, u kojoj mladi s Down sindromom, osnaženi i samostalni, zagovaraju za ostvarivanje svojih ljudskih prava.

Na sastanku su prisustvovali Edna Šunjić, Aldina Huseinović, Hazrin Redžepi i Alija Salihović, voditeljica Kluba Elma Nuković,  te članica Upravnog odbora Udruženja Maida Agić.

Voditeljica Kluba Elma Nuković, predstavila je općinskom načelniku Klub, ciljeve i aktivnosti i trenutni broj članova, naglasivši da je Klub inkluzivnog karaktera, odnosno da mladima s Down sindromom u procesu učenja i djelovanja podršku pružaju isključivo vršnjaci.

Članovi kluba su uputili nekoliko svojih inicijativa i zahtjeva prema načelniku kako bi lokalnu zajednu učinili dostupnijom za osobe sa poteškoćama u razvoju.

Načelnik je pozorno saslušao sve prijedloge i inicijative, odobrio ih i složio se sa njima, te će raditi na tome da se čim prije ispune uslovi kako bi općina Novo Sarajevo bila inkluzivna u svakom polju. Na sastanaku su iznesene i neke nove ideje i planovi kako bi u budućnosti Općinu Novo Sarajevo učinili još pristupačnijom svima.

 

 

Najnoviji članci

Kategorije