Članovi Kluba mladih na sastanku sa načelnikom Općine Novo Sarajevo- Hasanom Tanovićem

Zagovaranje za inkluziju osoba s Down sindromom prema lokalnim zajednicama se nastavlja. Ovog puta članovi Kluba mladih „Neka, ja ću“su se sastali sa načelnikom Općine Novo Sarajevo, gospodinom Hasanom Tanović. Ovaj sastanak predstavlja nastavak aktivnosti u okviru kampanje „Moj glas je bitan“ , u kojoj mladi obilaze svoje novoizabrane načelnike općina, upoznaju se sa njihovim aktivnostima i planovima za dalji rad, te daju inicijative za rješavanje problema u njihovim lokalnim zajednicama.

Ovakve prakse jačaju znanja i vještine samozastupanja kod mladih s Down sindromom, te su put ka ostvarenju misije Kluba, u kojoj mladi s Down sindromom, osnaženi i samostalni, zagovaraju za ostvarivanje svojih ljudskih prava.

Na sastanku su prisustvovali Edna Šunjić, Aldina Huseinović, Hazrin Redžepi i Alija Salihović, voditeljica Kluba Elma Nuković, te članica Upravnog odbora Udruženja Maida Agić.

Maida Agić je predstavila rad Udruženja i osvrnula se na važnost lokalne zajednice u razvoju inkluzivnog društva.

Nakon toga, načelniku se obratila voditeljica Kluba Elma Nuković, koja je predstavila naš Klub, ciljeve i aktivnosti i trenutni broj članova. Naglasila je da je Klub INKLUZIVNOG karaktera, što znači da mladima s Down sindromom u procesu učenja i djelovanja podršku pružaju vršnjaci.

Od članova Kluba prve su se predstavile Edna i Aldina. Njihova inicijativa kao sportistkinja jeste da se postojeće sportske dvorane i tereni na području općine Novo Sarajevo osobe s invaliditetom mogu koristiti besplatno. To bi bilo poticajno za djecu i mlade s invaliditetomza njihovo aktivno bavljenje sportom, širenje kruga prijatelja te bili vidjljiviji u svojim lokalnim zajednicama. Trenutno stanje je takvo da Edna, kao i njeni vršnjaci i drugari, koriste dvorane koje su u drugim općinama, te nisu blizu njihovog mjesta stanovanja. To znači da Edna svaki put mora imati pratnju i prijevoz kada ide na treninge, što dosta otežava aktivno bavljenje sportom. Kada bi imala salu u blizini bila bi u mogućnosti sama otići i vratiti se sa treninga.

Načelnik Tanović se slaže da trebaju postojati termini u kojima se mogu koristiti sale, te će uraditi ono što je u njegovoj nadležnosti da bi sproveo u djelo Edninu i Aldininu inicijativu.

Nakon Edne, načelniku se predstavio Alija i također uputio inicijativu. S obzirom da je Alija završio srednju školu, odradio staž i položio državni ispit, te je trenutno na birou, njegova incijativa je bila usko vezana uz njegovu situaciju. On je podnio inicijativu da općina napravi popis svih osoba s invaliditetom na njenom području, te da se naprave programi za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Alija je obavljao stažiranje u Domu zdravlja Novo Sarajevo, područnoj ambulanti Kovačići, te je upoznat s načinom rada u ovoj ustanovi, poznaje sve radne kolege i osjećao se ugodno u tom ambijentu, te bi volio, kada bi postojala mogućnost, da upravo u ovoj ustanovi dobije posao.

Hazrin Redžepi je predstavila projekat učenika Treće gimnazije kojim se želi unaprijediti inkluzija djece i mladih s invaliditetom kroz vršnjačku podršku pod nazivom- „Želim biti tvoja podrška“. Zatražila je da Općina podrži projekat kroz osiguranje prostora u kojima će se aktivnosti provoditi. Načelniku, kao i ostalim uposlenicima Općine se svidjela ideja projekta, te je dogovoren novi sastanak na kojem će se aktivno raditi da se obezbijede prostorije za susrete.

Načelnik je pozorno saslušao sve prijedloge i inicijative, odobrio ih i složio se sa njima, te će raditi na tome da se čim prije ispune uslovi kako bi općina Novo Sarajevo bila inkluzivna u svakom polju. Udruženje i Klub mladih ostaju otvoreni za dalju saradnju, a sastanak je urodio i novim idejama i planovima kako u budućnosti učiniti općinu pristupačnom svima.

Članovi kluba mladih se zahvaljuju načelniku na gostoprimstvu i spremnosti da sasluša njihove prijedloge i sarađuje s njima. Radujemo se saradnji i zajedničkim projektima u budućnosti.

 

Najnoviji članci

Kategorije