„16 DANA AKTIVIZMA“ U TREĆOJ GIMNAZIJI

U četvrtak, 29. novembra u kabinetu AI05 realiziran je projekat interaktivne radionice „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ kojoj su prisustvovali članovi/ce Vijeća učenika (24) s voditeljicom Merimom Pašalić, psihologinjom i Hasijom Dedović, pedagoginjom Treće gimnazije.

Svjetska kampanja „16 dana aktivizma“ počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava i obilježava se u više od 180 zemalja svijeta. Cilj ove kampanje je kroz različite aktivnosti podizati svijest građana i građanki o nasilju i njegovim posljedicama na živote pojedinki, porodica i društva u cjelini. Pošto su škole ključna  mjesta sekundarne socijalizacije važno je da nastavnici, učenici i roditelji rade zajedno kako bi smanjili vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje. Patrijarhalno, post-ratno traumatizirano i osiromašeno društvo internalizira nasilje kao normalno ljudsko ponašanje pa je stoga teško iskorjeniti ga i ubijediti građane i građanke da se angažiraju protiv nasilja. Ove godine moto kampanje je „Djeca su naše ogledalo“ i to nas podsjeća na neprestalnu odgovornost svih roditelja, pedagoga, nastavnika i ostalih građana i građanki da su djeca naša apsolutna odgovornost, ali i naš prioritet u uspostavljanju zdravog društva bez nasilja.

Nakon uvodnog predstavljanja i isticanja pravila predstavnici Vijeća učenika su imali priliku proširiti svoja znanja i unaprijediti stavove kroz dvije radionice: Rodni stereotipi i nasilje nad ženama i djecom, a u završnom dijelu su napisali poruke za raditelje. Zaključeno je da prisutni učenici prenesu informacije o tome šta su naučili u odjeljenja koja predstavljaju. Radionice su vodile Senada Salihović, direktorica i Sedžida Hadžić, prof.

Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo TPO fondaciji iz Sarajeva na ustupljenim video materijalima, prijedlozima radionica, posterima, kalendarima i drugim nastavnim materijalima koji su značajno doprinijeli kvalitetu ove vrijedne interaktivne radionice. Više o TPO fondaciji možete saznati na web. portalu  http://www.tpo.ba/b/novosti1.html

Najnoviji članci

Kategorije