„16 dana aktivizma“ u Trećoj gimnaziji-Vijeće učenika/ca obilježava ovu važnu svjetsku kampanju

Već nekoliko godina u našoj školi se obilježava „16 dana aktivizma“. To je svjetska kampanja koja obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a

3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima

6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra

10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Vijeće učenika i profesorica Sedžida Hadžić su u utorak, 23. 11. 2021. pokrenuli kampanju u našoj školi sa sljedećim aktivnostima: gledanje filma o nasilju nad ženama, realizacija dvije interaktivne radionice o nasilju nad ženama i izvođenje radionica na časovima odjeljenske zajednice u svim razredima i odjeljenjima kroz vršnjačku edukaciju. Dogovoreni zadatak svake/og predstavnika/ce odjeljenja je da sadržaje koje je naučio/la na radionicama distribuira u svome odjeljenju.

Poruke koje učenici/ce mogu ponijeti iz ovih radionica je da rodni i spolni identitet svake osobe nije „zakovan“ ni „okamenjen“. Od trenutka kada se rodimo, tretiraju nas drugačije i to s opzirom na naš spol, npr. djevojčice nose roze, a dječaci plavo, djevojčice se igraju s lutkama, a dječaci s automobilima i oružjem (igračke). Ovo su samo društvene „norme“ i one mogu biti promjenjene. Zaista ne postoji razlog da dječaci nose roze ili da se djevojčice igraju s alatom ukoliko to žele. Također, učenici su razvili razumijevanje utjecaja psihološkog nasilja i konsenzus da su sve vrste nasilja jednako ozbiljne.

Također, kroz ranije pripremljene scenarije učenici spoznaju da su djela nasilja svjesni izbor počinitelja (oni su mogli rješavati situaciju na različite načine ali se odlučuju na zlostavljanje) kao i da nasilje prestaje tek intervencijom. Samo šutnja, nepristranost ili poricanje perpetuira problem i ne prekida krug nasilja. Intervencija može uključivati asertivno ponašanje, postavljanje granica, traženje odrasle osobe/ nastavnik/roditelj/prijatelj da intervenira.

Poruke koje učenici/ce mogu ponijeti sa ovih aktivnosti su:

• Rodno uvjetovano nasilje događa se u školi i vrlo je često.

• Rodno uvjetovano nasilje je nevjerojatno štetno.

• Žrtve ne izazivaju nasilje svojim ponašanjem ni izgledom.

Aktivnost se realizira u okviru ETOS inicijative TPO Fondacije iz Sarajeva.

Prilog: Fotografije (5)

Tekst pripremila Sedžida Hadžić

Najnoviji članci

Kategorije