„2018 SADNICA ZA 2018.GODINU“

„2018 SADNICA  ZA 2018.GODINU“

                               Pošumljavanje na planini Igman – 16.april 2018.

Pred nama je Dan planete Zemlje (22 april). Što kao pojedinci možemo učiniti za planetu Zemlju?  – Možemo posaditi drvo. Jedno odraslo drvo daje dovoljno kisika za četiri osobe. Dakle, ako posadimo šest sadnica one će u budućnosti davati dovoljno kisika za jedan čitav razred.

Danas na našoj lijepoj planini Igman sadimo bjelogorično drveće u crnogoričnu šumu, jer šuma, kao dio prirode, najbolje raste u zajedništvu. Učeći od prirode i mi danas radimo u zajedništvu:  tri škole  – Treća gimnazija Sarajevo, Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo i Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo i tri generacije –  mlada generacija su učenici i gorani, srednja generacija – profesori, stručnjaci Sarajevo-šuma i KJU za zaštićena područja, te  starija generacija –  članovi Društva prijatelja grada Sarajeva.

Šuma je najvažnija komponenta okoliša. Najdragocijenjeniji doprinos zdravlju planete Zemlje je sadnja drveća. Svaki čovjek bi trebao da posadi  jedno drvo u svome životu. Sadnjom drveća  stvaramo šumu

Šuma daje životno važan kisik, čuva i pročišćava vodu,   ublažava klimatske promjene, smanjuje eroziju, daje drvo kao sirovinu i uljepšava okolinu.

Šuma nečujno, tiho radi za našu dobrobit –  šuma raste. Da bi je čuli kako raste moramo biti tihi. Dok šetamo šumom slušajmo tišinu! Rušenje jednog stabla pravi mnogo više buke nego čitava šuma dok raste

Biološka raznolikost

Priroda BiH je lijepa i bogata. Upoznajmo je i čuvajmo! Jedna od važnih komponenti prirode je biološka raznolikost. Velika je biološka raznolikost naše domovine. Bosna i Hercegovina ima površinu od oko 50.000 km²  i na toj površini raste oko 4.500  različitih vrsta biljaka od kojih  10 %  to jest 450 vrsta biljaka su endemi naših područja. Kakvo bogatstvo!  Pamtimo i čuvajmo to bogatstvo. Da uporedimo, Velika Britanija (243.000 km²) koja je po površini skoro pet puta veća od BiH ima svega 1.500 vrsta različitih biljaka. Zato su tamo strogi zakoni u pogledu zaštite prirode. Oko 44% površina BiH je pokriveno šumama i u njima i oko njih je bogata biološka raznolikost.

Svaka akcija u prirodi izaziva reakciju, reakcija na našu plemenitu akciju će biti novo posađenih 2018. sadnica koje će oplemenjivati  našu okolinu.

Biljke rastu u tlu iz kojega crpe vodu i hranjiva.  Pazimo kako ih sadimo, jer to je važno za njihovu budućnost.

Poslušajmo savjete stručnjaka i učinimo našu današnju akciju pošumljavanja uspješnom.

                                                                       Društvo prijatelja grada Sarajeva

Najnoviji članci

Kategorije